Eyelash extensions

Lidt om clean eating og LCHF

Kost fylder rigtig meget i mit liv, og jeg tror at min mor efterhånden er godt træt af, at jeg skal have min egen afdeling i køleskabet og ikke spiser den aftensmad hun serverer, men det stopper mig ikke i at leve efter de idéer jeg tror på. Da jeg bor hjemme og er fattig på SU, har jeg ikke penge til at købe alt det ”specielle” mad jeg helst vil spise, så jeg lever for det meste efter ”sund-fornuft-diæten” som går ud på, at jeg må tilpasse mig og spise de sunde ting vi har derhjemme det meste af tiden, men det er godt blandet med clean eating og LCHF som jeg selv køber ind til.

Clean eating

Overordnet set går clean eating ud på, at undgå alle former for forarbejdede fødevarer. Jeg er vild med idéen, da jeg ikke bryder mig om at spise ting jeg ikke er 100% sikker på hvad er, og det er altså sjældent at jeg kan regne det ud eller gider sætte mig ind i det, hvis det jeg spiser har en kilometer lang indholdsliste med en masse E-numre. Idéen er, at man spiser mad, der er så naturligt som muligt.

Hvorfor? Altså først og fremmest synes jeg at tanken om at få alle kemikalier og ting som ikke hører til i kroppen elimineret. Derudover giver det en sundere krop, mere energi, et bedre immunforsvar og en smukkere hud.

Jeg må dog indrømme, at jeg ikke selv følger diæten 100%. Jeg drikker proteinshakes og måltidserstatninger og spiser proteinbarer, men udover det prøver jeg at følge idéen så godt som jeg kan.

–       6 måltider om dagen

–       Undgå sukker og hvedemel og spis derimod fuldkornspasta, mørkt brød og brune ris (kulhydrat er for en gang skyld ikke din fjende)

–       Undgå mad med E-numre

–       Drik masser vand! Det er vigtigt at holde sig hydreret, og vand er og bliver altså bare den bedste måde at gøre det på. Hold dig langt væk fra juice af koncentrat.

–       Spis hver 2.-3. time. For at holde forbrændingen i gang.

–       Undgå forarbejdet mad med en lang indholdsliste.

20131028-211417.jpg

LCHF

Eller lavkarbo som jeg selv kalder det. LCHF står for ’’Low Carb High Fat’’ – Idéen i lavkarbo er, at man skærer kraftigt ned på kulhydratindtaget. Men når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt at man øger indtaget af noget andet energigivende. Mange tror at det er protein, men det er faktisk fedt og alle typer af det, så længe kvaliteten er i orden. Dvs. at det er slut med pasta, ris, kartofler, brød, slik, kage etc. så spiser man sig i stedet mæt i ost, æg, kød, fisk, grøntsager osv. Det svinger meget fra person til person hvor mange gram kulhydrat man lader sig selv spise om dagen, nogle holder det på en ca. 12 gram om dagen (og imponerende at de kan), men det mest optimale er 50-100 gram om dagen. Jeg spiser selv højst 100 gram om dagen og en god tommelfingerregel for mig er, at den fødevare jeg spiser højst må indeholde 10g. Kulhydrat pr. 100g.

Hvorfor? Jamen der kan være forskellige grunde til at følge en lavkarbo diæt. Det kan være fordi man gerne vil tabe sig, eller det kan være fordi man bare får det generelt bedre af at spise på den måde, hvilket er grunden til at jeg elsker det – fedt og protein mætter godt, og man begynder automatisk at spise mindre portioner. Når man fjerner mange af kulhydraterne fra kosten, medvirker det til et mere stabilt blodsukker, hvilket vil sige at man undgår at gå sukkerkold og dermed opleve de irriterende cravings som vi vidst alle kender lidt for godt. Udover det føler jeg mig meget mindre oppustet og tom for energi i løbet af dagen.

Har lige snuppet en super liste fra familiejournal.dk som jeg selv bruger.

Ja-mad

– Mælkeprodukter (mælk, kærnemælk, yoghurt naturel, ost, hytteost, cremefraiche, piskefløde og smør)

-Fed ost som brie, camembert, feta, gorgonzola, mozzarella, gedeost og parmesan

-Oksekød, svinekød, lammekød, kylling, fisk, skaldyr (skær ikke det synlige fedt væk)

-Grønsager (både friske og frosne): Blomkål, kål, broccoli, squash, løg, asparges, bambusskud, auberginer, tomat, peberfrugt, avocado, spinat og agurk

-Al slags salat (f.eks. rucola, romaine, iceberg,spinat)

-Krydderier (inkl. salt, men ikke salt som indeholder glutamat)

-Friske krydderier

-Hjemmelavet sovs (uden kulhydrater)

-Dressing af raps- eller olivenolie og eddike (eller citron)

-Mayonnaise

-Hørfrø

-Oliven

-Kokosfedt (fås i helsebutikker)

-Æg (helst økologiske, som indeholder mere omega-3)

Lidt, men godt-mad

Bønner og linser

-Frugt

-Nødder, mandler og solsikkekerner

-En lille smule chokolade (med mindst 70% kakao)

Nej-mad

Kartofler og kartoffelbaserede produkter

-Ris og risprodukter

-Majs og majsprodukter, f.eks. cornflakes

-Kornprodukter som pasta, brød, kiks og grød

-Pølser og andre blandingsprodukter

-Alt sukker og søde sager som slik, kager og sukkersødede drikke

-Margarine, omega-6-rige madolier som majs, solsikke- og peanutolie

-Færdigretter – de indeholder næsten altid mere end 10% kulhydrat

 

20131028-211631.jpg

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eyelash extensions